Foliculita este o afecțiune dermatologică frecvent întâlnită și reprezintă inflamația foliculului de păr, cauzată cel mai frecvent de infecții cu bacterii sau fungi. Aceasta poate afecta orice parte a corpului cu pilozitate, însă cel mai frecvent este localizată la nivelul zonelor supuse frecării [1]. Citește în continuare și află ce poți face pentru a preveni și gestiona foliculita!
Identifică factorii de risc!
Stafilococul este cel mai frecvent incriminat în apariția foliculitei, fiind o bacterie ce trăiește în mod normal pe piele, fără a cauza probleme. Cu toate acestea, pătrunderea sa mai profundă în organism, de exemplu prin tăieturi sau alte leziuni ale pielii, poate provoca probleme de sănătate, inclusiv foliculită. Probabilitatea de a dezvolta foliculită este mai mare în situații care conduc la traumatizarea foliculului pilos, cum ar fi îndepărtarea firului de păr prin epilare sau radere.
Riscul tău de foliculită poate fi mai mare în cazul:
- Persoanelor cu acnee care urmează un tratament cu creme pe bază de corticosteroizi sau tratament antibiotic pe termen lung;
- Bărbaților cu fir de păr ondulat care se bărbieresc;
- Persoanelor care poartă haine foarte strâmte, mănuși de cauciuc sau încălțăminte cu un grad scăzut de respirabilitate și care nu permit aerisirea;
- Persoanelor care petrec mult timp în piscine sau căzi care nu sunt curățate regulat;
- Pacienților cu boli care afectează funcționarea sistemului imunitar (de exemplu, diabet zaharat, infecție cu HIV, SIDA, leucemie) [2].
Pentru a înțelege mai bine ce este foliculita și care sunt factori ce te pot predispune la această afecțiune, discută cu medicul dermatolog!
Recunoaște semnele și simptomele!
Inflamația foliculilor piloși determină modificări de culoare ale zonei afectate și apariția unor leziuni specifice. Unele pot fi ieșite în relief și pot avea conținut purulent, asemănător coșurilor, în timp ce altele pot fi netede, la nivelul pielii, de culoare roșie, albă sau galbenă. Leziunile din foliculită pot fi însoțite de simptome precum:
- senzație de mâncărime;
- umflarea zonei afectate;
- durere și iritație [1].
Respectă cu rigurozitate regulile de igienă!
Pentru a evita înmulțirea bacteriilor și răspândirea lor este important să speli regulat zonele predispuse la foliculită. Folosește un prosop curat de fiecare dată și evită să împarți prosoapele cu alte persoane. De asemenea, asigură-te că spălarea prosoapelor și a hainelor ce vin în contact cu zonele respective se face cu apă caldă și detergent!
Evită raderea ca metodă de îndepărtare a părului!
În timp ce bărbații pot opta pentru creșterea bărbii cu scopul de a reduce riscul de foliculită, evitarea raderii altor zone cu pilozitate nu este întotdeauna o opțiune. În plus, și celelalte metode de îndepărtare a părului nedorit pot cauza iritația pielii, a folicului pilos și apariția foliculitei. Pentru a minimiza riscul de foliculită, folosește de fiecare dată o lamă de ras curată și ascuțită și limpezește-o bine cu apă caldă după fiecare mișcare. Dacă apelezi la alte metode de îndepărtare a pilozității, asigură-te că sunt respectate regulile de igienă și folosește întotdeauna produse curate [3]!
În concluzie, foliculita este o afecțiune a pielii, favorizată în special de traumatizarea foliculului pilos prin îndepărtarea firului de păr. Deși majoritatea cazurilor de foliculită trec fără a fi nevoie de tratament, nu ezita să apelezi la ajutorul unui medic pentru a învăța cum să previi cât mai eficient această afecțiune!
Surse informative
- Roland, James. “Folliculitis: Treatment, Causes, and Symptoms.” Healthline, Healthline Media, 17 Mar. 2022, www.healthline.com/health/folliculitis#pictures.
- WebMD Editorial Contributors. “Folliculitis (Infected Hair Follicle): Symptoms, Razor Bumps, Causes, & Treatments.” WebMD, 26 Apr. 2022, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-folliculitis.
- “Folliculitis.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 31 Aug. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/folliculitis/symptoms-causes/syc-20361634.