O durere discreta de gat, pe care o lasi sa treaca de la sine, nebagata in seama, si dupa doua zile te trezesti ca tusesti din toti rarunchii; ti s-a intamplat? Sau, din contra, o durere de gat care nu te lasa sa mananci, sa dormi, sa lucrezi sau sa vorbesti si pe care nu mai stii cum sa o tratezi? Iata cateva dintre cele mai eficiente solutii pentru a scapa rapid de ea!
Dropsurile naturale
Exista o multime de „pastile de supt” pe piata, dar putine dintre ele sunt cu adevarat naturale 100%. Una dintre alternativele interesante, bazata pe extracte standardizate din plante, uleiuri esentiale si vitamina D este BiSeptol, cu dublu efect: dezinfectant si imunomodulator. Gustul e intens si placut, improspateaza respiratia si te ajuta sa te simti plin de energie.
Mierea
Ceaiul cu miere este un remediu binecunoscut atunci cand vine vorba despre raceli si dureri in gat. De fapt, studiile au demonstrat ca mierea este cel putin la fel de eficienta ca unele medicamente atunci cand vine vorba despre dureri in gat, putand egala unele antibiotice si antihistaminice.
Daca ceaiul cu miere nu e neaparat preferatul tau, poti lua cate o lingurita de miere pe care sa o tii in gura pana ce se dizolva lent, prelungind astfel efectele benefice.
Gargara cu apa sarata
Apa sarata are un efect antiviral si antibacterian puternic, prin urmare, poate fi folosita cu succes pentru antisepsia unui gat infectat. Mai mult decat atat, ea ajuta la fluidizarea si eliminarea secretiilor si are si un efect calmant.
Concentratia solutiei pentru gargara este foarte importanta: daca este prea concentrata, va irita gatul, in timp ce una diluata nu va avea eficienta dorita. Recomandarea cea mai frecventa este de o lingurita de sare la o cana de 250 ml cu apa calduta. Eficienta gargarei cu apa cu sare depinde si de frecventa cu care este efectuata: ideala ar fi repetarea la 1 – 2 ore.
Ceaiul de musetel
Ceaiul de musetel are importante proprietati antiinflamatorii, antioxidante si antimicrobiene, si este folosit de mult timp ca un remediu popular eficient impotriva durerilor de gat. De asemenea, inhalatiile cu ceai de musetel sunt recunoscute ca avand efecte pozitive asupra simptomelor oro-faringiene.
Menta
Menta nu este folosita doar pentru improspatarea respiratiei, ci si pentru proprietatile sale antiinflamatorii, antibacteriene si antivirale. Mentolul contribuie la fluidizarea mucusului si la calmarea durerii unui gat iritat.
Nu doar infuzia de menta este eficienta, ci si uleiul esential. Pentru ca e foarte puternic, el trebuie diluat intr-un ulei purtator, vegetal, cum este cel de masline, de migdale sau de cocos.
Usturoiul
Cele mai citite articole
Usturoiul este bine cunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene pe care le datoreaza alicinei, un compus cu puternic efect antiinfectios. Un supliment de usturoi administrat zilnic ajuta la tratarea infectiilor respiratorii care pot determina si durere de gat.
Usturoiul proaspat, adaugat in alimentatia zilnica, este doar unul dintre modurile in care te poti bucura de beneficiile sale pentru sanatate. Periajul dentar este de obicei suficient pentru a scapa de mirosul puternic, caracteristic.
Lichide reci
Lichidele reci au efect antiinflamator si pot ajuta la calmarea durerii de gat. Daca nu poti sa bei atata apa rece, incearca sa sugi un cub de gheata.
Din motive greu de inteles, oamenii par sa prefere acest remediu atunci cand considera ca durerea lor de gat este provocata de factori fizici (de pilda, de expunerea la aerul conditionat) si il evita cand considera ca este vorba despre o infectie.
Abur si umiditate adecvata
Aerul uscat are efect iritant asupra unui gat inflamat si dureros, prin urmare, o umiditate adecvata in locuinta poate face minuni din punct de vedere al confortului. Pentru a grabi vindecarea mucoasei, inhalatiile cu abur simplu, facute deasupra unui vas cu apa la temperatura fierberii, sub un prosop, sunt minunate.
Odihna
Chiar daca nu are legatura directa cu durerea de gat, odihna este esentiala in timpul oricarui proces de vindecare. Odihna, tradusa printr-un numar suficient de ore de somn, reduce riscul de aparitie a infectiilor. Lipsa de somn determina cresterea concentratiei de proteine specifice inflamatiei, denumite citokine.
Si daca te doare gatul, e o idee buna sa iti odihnesti si vocea. Strigatul, cantatul, chiar si vorbitul pot accentua problemele in cazul unui gat iritat.
Durerea de gat e un simptom cu care ne confruntam de mai multe ori pe an si e placut sa stii ca exista remedii naturale pentru a o trata adecvat.
Sursa foto: Shutterstock