Una din cele mai apreciate licori ale societăţii moderne actuale, cafeaua, este consumată încă din perioada de adolescentă şi până când sănătatea permite. Cafeaua nu are decât foarte puţine contraindicaţii, printre care se numără pacienţii care suferă de afecţiuni ale inimii sau cardiacii, pacienţii care au suferit un accident vascular cerebral şi nu numai. O ceaşcă de cafea consumată zilnic sau mai multe ceşti consumate în fiecare zi reprezintă un boost de energie, un start bun al zilei, dar şi un mijloc eficient de prevenire a apariţiei bolilor.
Cafeaua reduce riscul de apariţie a diabetului zaharat – un adevăr ce nu poate fi contestat
Consumul de cafea boabe proaspăt măcinată şi preparată la ibric sau în orice alt mod, este benefică pentru persoanele predispuse să dezvolte diabet zaharat. Experţii în nutriţie şi în sănătate din întreaga lume asociază consumul de cafea cu scăderea riscului de diabet. Recent s-a demonstrat faptul că pericolul de a suferi de diabet zaharat scade cu până la 7% cu fiecare ceaşcă de cafea consumată.
Cafeaua este benefică în prevenirea şi îndepărtarea diabetului, ajutând organismul să folosească insulina şi să protejeze celulele producătoare de insulina. Ca o consecinţă directă, cafeaua permite reglarea zahărului din sânge, împiedicând şi deteriorarea ţesutului. În altă ordine de idei, o altă componentă a cafelei, acidul cafeic joacă un rol important în scădere acumulării toxice a unor depozite de proteine abdominale.
Cafeaua este sănătoasă pentru inima, îmbunătăţind performanța exerciţiilor fizice
Contrar aşteptărilor şi miturilor legate de consumul de cafea, această licoare se poate dovedi chiar sănătoasă pentru inimă. Cercetările au scos la iveală faptul că persoanele ce consumă în mod moderat cafea au un risc cu până la 20% mai mic de dezvoltare a bolilor de inimă, comparativ cu persoanele ce consuma ocazional cafeaua sau cu persoanele care nu consumă deloc cafea.
Cele mai citite articole
Nu sunt necesare studii de specialitate pentru a observa beneficiile cafelei în ceea ce priveşte susţinerea sănătăţii inimii. Cu ajutorul cafelei sunt eliminate diferite boli de inimă, inclusiv hipertensiune, tromboza, atac de cord şi insuficiență cardiacă.
Nu în ultimul rând, cafeaua îmbunătăţeşte şi performanţă exerciţiilor fizice. Cafeaua nu este un agent de deshidratare, ci, dacă este consumată moderat, combate oboseala, permite o marjă de anduranţă mai ridicată pe banda de alergare sau la antrenamentele la sala de fitness şi stimulează consumul de lichide.
Cofeina are un potenţial ridicat de îmbunătăţire a performanţei şi rezistenţei, combatand oboseala şi îmbunătăţind contracţia musculaturii.
Cafeaua este sănătoasă şi pentru ficat, contrar aşteptărilor, şi reduce depresia
Contrar ideilor ce se vehiculează, cafeaua nu dăunează ficatului. Cafeaua reduce riscul apariţiei cancerului la ficat. Un consum constant de cafea reduce riscul de ciroză, cercetările aprofundate în acest sens demonstrând acest lucru.
Nu în ultimul rând, cafeaua reduce depresia. Un consum de cafea constant este coroborat cu raţe de depresie mai scăzute atât la bărbaţi, cât şi la femei. Datele studiilor sugerează o relaţie inversă între depresie şi consumul de cafea. În mod natural, cafeaua activează neurotransmiţătorii ce pot controla starea de spirit. Aceste transmiţătoare includ serotonină şi dopamină, stimulând hormonii fericirii şi stopând depresia.