Una din cele mai eficiente şi mai recomandate proceduri de profilaxie dentară poartă numele de detartraj şi presupune eliminarea tartrului şi a plăcii dentare de pe suprafaţa dinţilor astfel încât să se prevină apariţia afecţiunilor gingivale şi parodontale grave sau agravarea acestora. Unii pacienţi considera că folosirea pastei şi a periuţei de dinţi de două ori pe zi, a atei dentare şi a apei de gură este suficientă pentru sănătatea dinţilor, reprezentanţii oricărui cabinet stomatologic in Brasov sau în oricare alt oraş ştiu că fără detartraj, fără un periaj profesional şi air flow, sănătatea dentară este compromisă.
Indiferent cât de bine îşi îngrijesc pacienţii dinții sau considera că îşi îngrijesc dinții, placă bacteriană şi tartrul apar în mod inevitabil, iar bacteriile se formează în cavitatea bucală ori de câte ori pacienţii mănâncă sau beau ceva, iar indiferent de măsurile de igienizare folosite, unele persista. Pentru a completa procesul de îngrijire dentară, medicii recomandă ca periodic să fie efectuat detartrajul, acea procedură importanţă ce ajută la păstrarea dinţilor şi a gingiilor sănătoase.
Ce înseamnă periodic? Cât de des să fie efectuat detartrajul?
Pentru fiecare pacient în parte, recomandările medicilor dentişti sunt diferite, astfel încât în timp ce unii pacienţi sunt chemaţi în cabinet o dată la şase luni pentru detartraj, alţii sunt chemaţi mult mai des. În loc să se întrebe “cat costa un detartraj?”, pacienţii ar trebui să se programeze cât mai rapid conform recomandărilor medicilor, pentru că o astfel de procedura îi poate salva de la cheltuieli mai mari şi de la probleme mai grave ce implică chiar şi pierderea dinţilor.
Cele mai citite articole
Detartrajul este o manoperă stomatologică prin care se îndepărtează tartrul şi placa bacteriana de pe suprafaţa dinţilor cu un aparat cu ultrasunete ce disloca depozitele aderente subgingivale şi supragingivale şi este urmat de un periaj profesional şi de air flow, o procedură ce presupune proiectarea unui jet de apă cu bicarbonat de sodiu ce are rolul de a îndepărta resturile fine rămase pe dinţi şi coloraţiile superficiale.
Realizarea detartrajului se poate face o dată la trei luni pentru fumători şi la şase luni pentru pacienţii care nu fumează şi nu au obiceiuri nesănătoase care să le pună în pericol sănătatea şi aspectul dinţilor. Frecvenţa efectuării detartrajului, aşadar, diferă de la o persoană la alta pentru că depozitele de tartru se formează mai repede sau mai încet în funcţie de compoziţia salivei şi de PH-ul salivei, dar şi de măsurile de igienizare aplicate acasă.
Respectarea recomandării medicilor stomatologi este necesară în ceea ce priveşte sănătatea dinţilor şi igiena orală, mai ales că un detartraj nu este o procedură costisitoare, nu doare şi nu aduce decât beneficii.
După efectuarea detartrajului, se recomandă menţinerea unei bune igiene orale pentru a preveni dezvoltarea parodontozei şi a altor afecţiuni gingivale. Nu în ultimul rând, pacientul trebuie să revină periodic la un consult stomatologic pentru a i se evalua aspectul gingiilor şi pentru a i se recomandă diferite soluţii şi tratamente.