A devenit o adevărată modă ca românii să instaleze geamuri termopan cu tâmplărie din PVC. Rezistența, prețul și calitățile acestor ferestre moderne fac, de multe ori, ca proprietarii să apeleze la ele chiar și atunci când arhitectura o interzice.
V-ați întrebat vreodată când și cum au apărut aceste ferestre? În lume, nebunia cu geamul termopan a apărut în anii 1970, când lumea a început să folosească ferestrele cu tâmplărie din aluminiu și ușile glisante de terasă. Dar tâmplăria PVC când a apărut?
Policlorura de vinil (PVC) este un material unic care are o utilizare destul de îndelungată în domeniul construcțiilor. A fost fabricată pentru prima dată în 1935 printr-un proces numit electroliză, care permite izolarea și captarea clorului gazos. Clorul este combinat cu carbon și hidrogen pentru a forma clorura de polivinil.
PVC-ul a devenit disponibil pentru prima dată pentru ferestre în Germania la sfârșitul anilor 1950. Aceste modele timpurii au fost fabricate cu rigoare, iar designul este încă utilizat în cea mai mare parte astăzi. S-au făcut îmbunătățiri în deceniile următoare, iar aceste tipuri speciale de ferestre au devenit încet populare în întreaga lume, devenind în cele din urmă unul dintre cele mai căutate modele din multe țări ale lumii.
Cele mai citite articole
Până în anii 1980, prețurile proprietăților începeau să crească, iar ferestrele din PVC au devenit o adevărată modă, din Marea Britanie până în Germania. Astfel, cei mai mulți proprietari au început să își înlocuiască ferestrele.
Aluminiul era un material rece, iar sistemele termice nu erau suficient de eficiente, provocând condens pe ferestrele cu astfel de tâmplărie, în lunile mai reci. PVC-ul era un material mai cald. Ferestrele cu tâmplărie PVC erau bine izolate la exterior.
Materialul în sine este solid din punct de vedere structural și oferă câteva avantaje excelente proprietarilor de locuințe. Este mai ieftin decât aluminiul sau decât lemnul de esență tare, ceea ce înseamnă că îl face o alegere bună pentru persoanele care doresc o infrastructură robustă, dar care ar dori totuși să economisească ceva bani. Este destul de rentabil de întreținut pe termen lung.
Astăzi, ferestrele cu tâmplărie PVC de calitate, cum sunt cele cu tamplarie Salamander, sunt cea mai bună opțiune când vine vorba despre eficiența energetică.
De fapt, PVC-ul a devenit la început un material popular, deoarece era destul de eficient din punct de vedere energetic, ceea ce le perimitea proprietarilor de case să economisească bani pe facturile de utilități. Conductivitatea termică este scăzută și aceasta este direct legată de substanțele chimice utilizate în procesul de fabricație. Proprietarii care instalează ferestre cu tâmplărie PVC vor fi mulțumiți de cât de eficiente sunt când vine vorba despre izolația termică pe tot parcursul anului. Asta înseamnă că, iarna, aceste ferestre nu vor permite aerului rece să pătrundă în casă, iar, vara, aerul cald de afară nu vă va deranja.