Acneea nu este doar un defect cosmetic, care adesea te face să te ferești de propria reflexie în oglindă. Aceasta este o afecțiune care necesită o abordare specializată și profesională în tratament.
Despre cum să obții un diagnostic și să tratezi corect acneea – în cele ce urmează
Ce este de fapt acneea?
Acneea nu este altceva decât o afecțiune cauzată de disfuncția glandelor sebacee. Datorită producției excesive de sebum (seboree), are loc blocarea canalelor glandelor sebacee la nivelul foliculilor piloși.
Un rol principal în acest proces îl joacă androgenii – hormoni steroizi produși de glandele sexuale la femei și bărbați. De aceea, acneea apare la ambele sexe, dar este întâlnită mai frecvent în perioadele de schimbări hormonale – la adolescenți și la femei după 40 de ani.
Acneea duce deseori la apariția unor defecte cosmetice – puncte, coșuri, pete roșii, puncte negre și pustule. Se manifestă diferit în funcție de gravitatea afecțiunii. În majoritatea cazurilor, afectează fața (zona T – fruntea, nasul și bărbia) și alte „zone seboreice”, unde densitatea glandelor sebacee este mai mare. Printre acestea se numără urechile, scalpul, zona dintre omoplați, pieptul și umerii.
Cauzele și mecanismul de dezvoltare a acneei
Printre factorii care favorizează dezvoltarea acneei, primul loc îl ocupă ereditatea. La unele persoane, producția excesivă de sebum este determinată genetic. Hipersecreția glandelor sebacee poate fi declanșată și de schimbările hormonale ale organismului.
Acneea se dezvoltă la nivelul foliculilor piloși-sebacei, localizați în număr mare în zonele de pe față, piept și spate, între omoplați, și constă din fire de păr fine. Sub influența unui nivel crescut de androgeni, hormonii sexuali masculini, glandele sebacee încep să funcționeze într-un mod accelerat. Sebumul devine prea abundent, își pierde proprietățile bactericide, se întărește și formează dopuri pe piele. La locul acestor dopuri se formează treptat comedoane de tip deschis sau închis. Sebumul și celulele moarte din foliculii piloși servesc ca mediu de hrană pentru bacteriile propionice ale pielii. În mod normal, acestea fac parte din microbiomul natural al pielii, însă în foliculii blocați încep să se înmulțească activ, provocând inflamații.
Cele mai citite articole
Primele simptome ale acneei apar, de obicei, la fete și băieți în jurul vârstei de 10-14 ani, când are loc pubertatea. După 25 de ani, în general, coșurile dispar de la sine fără tratament special. Totuși, potrivit datelor OMS, 16% dintre femei și 6% dintre bărbați între 25-44 de ani continuă să sufere de acnee. Acest tip de acnee este cunoscut sub denumirea de acnee tardivă.
Cauze externe care provoacă acnee:
- Utilizarea cosmeticelor comedogene, adică a celor care înfundă porii pielii, fie ele produse de îngrijire sau machiaj;
- Climatul umed, soarele, care provoacă o transpirație crescută a pielii;
- Expunerea excesivă la radiații ultraviolete;
- Administrarea necontrolată de antibiotice și unele alte medicamente etc.
Consecințele acneei
Pete roșii sau maronii? Da, acestea sunt consecințele acneei. Acestea apar cel mai des din cauza tratamentului necorespunzător al coșurilor sau a stoarcerii acestora.
Printre manifestările post-acnee se numără: cicatricile și semnele rămase după acnee; petele persistente; suprafața inegală a pielii; roșeața și capilarele dilatate. Poți evita post-acneea printr-o terapie adecvată, aplicată la timp, după primele semne de inflamație a glandelor sebacee.
Cum poți diagnostica și trata corect acneea?
Cel mai important aspect în tratarea acneei este să identifici și să elimini cauza. La o clinică specializată așa cum este EstevaInstitute.ro, analiza tenului cu tehnologii ultra performante cum ar fi scanarea facială, ajută la identificarea tipului de acnee și la determinarea cauzelor fundamentale ale acesteia, asigurând un tratament dermatologic eficient. Medici dermatologi specializați pot dezvolta planuri de tratament adaptate nevoilor individuale, maximizând șansele de succes și minimizând riscurile de agravare a afecțiunii. Apelează la un tratament de acnee pentru față la Esteva Institute și beneficiază de echipamente de ultimă generație, cum ar fi Exilite și Dermapen, care oferă soluții non-invazive și eficiente pentru tratamentul acneei și al cicatricilor post-acneice.
Astfel, un diagnostic corect și un tratament adecvat previn formarea cicatricilor permanente și a altor complicații asociate cu acneea, contribuind astfel la menținerea sănătății pielii pe termen lung. În același timp, consultarea unui specialist îți oferă nu doar tratamente eficiente, ci și consiliere în ceea ce privește îngrijirea pielii, contribuind la o abordare serioasă a sănătății dermice.
În concluzie, acneea este o afecțiune complexă care necesită o abordare profesionistă pentru diagnosticare și tratament adecvat. Așadar, nu ezita să te adresezi clinicilor specializate, care folosesc tehnologii ultra-performante pentru a descoperi cauza și a-ți oferi soluții personalizate, ajutându-te să-ți recapeți încrederea în tine și sănătatea pielii.