Preturile scad si sentimentul investitorilor este prost. Totusi, corectarea ar trebui sa te bucure. Chiar daca sperie multi investitori, este bun pentru finantele investitorilor pe termen lung. Multi investitori sunt speriati, unii intrebandu-se daca ar trebui sa-si opreasca planul de economii sau sa-si vanda pozitiile pentru a reveni.
Sau cum spun unii investitori „Vand totul chiar acum” – „De ce?” – „Preturile scad”. Scaderea preturilor deranjeaza in mod regulat investitorii si adesea duce la actiuni gresite. Bursa este ferma in mainile investitorilor profesionisti. Dar asta nu inseamna ca urmaresc obiective uniforme, ci dimpotriva. Pentru a afla mai multe despre investitorii profesionisti, ai nevoie de un curs investitor de la Vestor.
Cum ia nastere o piata de valori instabila?
Investitorii s-au obisnuit cu fluctuatiile puternice, dar cum ia nastere o astfel de piata de valori instabila? Preturile cresc atunci cand cererea de hartie depaseste oferta. Si scad atunci cand majoritatea vrea sa scape de acele stocuri.
Dar cine face ca oferta si cererea sa creasca sau sa scada? Investitorii, desigur. Dar cum bifeaza de fapt investitorii? Foarte diferit – si, prin urmare, modeleaza si piata de valori foarte diferit.
Foarte aproximativ, investitorii profesionisti pot fi separati de investitorii nespecialisti. De dragul curtoaziei, acel neprofesionist este denumit client de vanzare cu amanuntul. Potrivit specialistilor, acestia detin aproximativ o zecime din actiuni.
Asta lasa marea majoritate a investitorilor institutionali. Un grup unificat? In niciun caz, deoarece au obiective diferite. Si aceasta este prima lectie despre investitorii institutionali.
Investitori pe termen lung
Cele mai citite articole
Pe de o parte, exista investitori pe termen lung, cum ar fi fondurile suverane de avere. Ei ar trebui sa creasca bogatia unui popor, de exemplu prin investirea veniturilor din puturile de petrol. Cel mai cunoscut reprezentant este probabil fondul suveran norvegian, care este investit si in Volkswagen, de exemplu, si conform „FAZ” va continua sa faca acest lucru, chiar daca critica compania auto. Investeste o data si apoi tine actiunile cu o „mana puternica”, acesta este motto-ul majoritatii fondurilor suverane – si acesta este un lucru bun pentru preturi stabile ale actiunilor.
La celalalt capat al spectrului, pe termen scurt, se afla comerciantii de mare viteza (HFT): acestia folosesc computere sofisticate pentru a executa tranzactii in fractiuni de secunda. O singura tranzactie nu aduce profituri mari – dar un numar mare de tranzactii da. Investitie pe termen lung? Nici macar unul nu investeste pe termen lung, deoarece exista un motor al tulburarilor pe bursa.
Intre cei doi poli se afla fonduri de investitii si de pensii, precum si companii de asigurari de viata. Au obiective de investitii specifice, stabilite prin lege sau prin propriile contracte si aceasta este cea de-a doua lectia la cursurile Vestor.
Aceasta inseamna, de asemenea, ca ei iau uneori o decizie de investitie pe care de fapt nu ar lua-o din punctul de vedere al unui investitor, ci trebuie sa o ia pentru ca reglementarile o vor asa.
Daca preturile actiunilor scad, de exemplu, bugetul lor de risc predeterminat va fi in cele din urma epuizat. Si asta inseamna „vinde”. Datorita setului lor de reguli interne, aceste fonduri de investitii nu isi pot permite sa evite pierderile pe o perioada mai lunga de timp. Nici investitorii nu sunt foarte omogeni atunci cand vine vorba de un alt criteriu.
Investitorii cantitativi folosesc aproape exclusiv computere, in timp ce altii folosesc aproape exclusiv manageri umani. Deci, in timp ce unii se bazeaza pe cifre, pentru altii discutiile sunt importante. Toate acestea si multe altele, le poti afla la un curs de investitor Vestor.