Problemele de sănătate orală sunt comune, adesea fiind puse pe seama unei îngrijiri precare a danturii. Pe de altă parte, unele afecțiuni ale cavității bucale pot fi cauzate de deficiențe nutriționale. Nutriția joacă un rol important și când vine vorba de carii, consumul frecvent de zahăr fiind principala cauză. Există și alți factori de risc pentru afecțiunile dinților și gingiilor, cum ar fi fumatul, sarcina, bolile sistemice, scrâșnitul dinților sau vârsta. Iată cât de importantă este sănătatea orală și ce poți face pentru a o întreține.
Importanța sănătății orale
Sănătatea orală este importantă pentru prevenirea afecțiunilor dentare și gingivale care pot duce în timp la pierderea dinților. Întreținerea acesteia pe termen lung reduce necesitatea intervențiilor stomatologice complexe și costisitoare. În plus, o dantură sănătoasă previne afectarea încrederii de sine și calității vieții.
Deși mecanismele nu sunt pe deplin cunoscute, afecțiunile cavității orale sunt asociate și cu alte boli, cum ar fi bolile cardiovasculare, endocardita și complicațiile în sarcină (“Oral Health: A Window to Your Overall Health”).
De asemenea, în cazul femeilor care planifică o sarcină, este important să trateze afecțiunile danturii în perioada preconcepțională. În timpul sarcinii, intervențiile stomatologice sunt contraindicate, iar sarcina predispune la boală parodontală și carii.
Rolul igienei orale
O igienă corespunzătoare a danturii are un rol crucial în ceea ce privește sănătatea orală. Igiena corectă are ca rezultat îndepărtarea plăcii bacteriene și prevenirea acumulării tartrului, factori care cauzează:
- respirație urât mirositoare
- afte dureroase
- formarea cariilor
- abcese dentare
- boala parodontală
- pierderea dinților
Unele afecțiuni orale pot fi favorizate și de medicamente imunosupresoare, factori hormonali, factori genetici, agenți patogeni virali sau bacterieni, carențe nutriționale, boli autoimune sau toxine.
Cum întreții sănătatea orală?
Periajul dentar
Periajul dinților trebuie realizat de minimum 2 ori pe zi. Folosește o periuță cu duritate medie care să curețe eficient fără să erodeze smalțul. Totuși, dacă te confrunți cu sângerări gingivale, o periuță cu peri moi este mai potrivită.
Cele mai citite articole
Tehnica periajului este, de asemenea, foarte importantă pentru o curățare eficientă. Periuța trebuie plasată pe suprafața dinților într-un unghi de 45 de grade, apoi mișcată sus-jos, nu stânga-dreapta sau circular. Nu trebuie să uităm de curățarea danturii pe partea internă.
Ața dentară
O igienă corespunzătoare presupune utilizarea aței dentare cel puțin o dată pe zi. Periuța de dinți nu reușește să ajungă în toate spațiile interdentare. În schimb, ața dentară îndepărtează cu succes resturile dintre dinți.
Apa de gură
Apa de gură trebuie utilizată după periaj și după curățarea spațiilor interdentare, cel puțin o dată pe zi. Aceasta ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene chiar și din zonele greu accesibile.
Periaj profesional și detartraj
La fiecare 6 luni este important să ne adresăm medicului stomatolog pentru o igienizare profesională. Aceasta include periaj profesional, detartraj cu ultrasunete și airflow, tehnici utilizate pentru îndepărtarea completă a tartrului și plăcii bacteriene.
De asemenea, urmează o alimentație echilibrată, săracă în zahăr și dulciuri. Evită fumatul sau ia măsuri pentru a renunța la fumat, dacă ești fumător.
Nu uita să te adresezi medicului dentist atunci când te confrunți cu simptome la nivelul danturii. Tratamentul afecțiunilor dentare în stadiu incipient este mai simplu și mai ieftin decât al celor avansate.
Referințe:
- “Oral Health: A Window to Your Overall Health.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/dental/art-20047475. Accessed 27 Apr. 2022.