Implantarea clasica sau asa-numita tehnica in doua etape, este atunci cand a trecut mult timp de la extractia dintelui si un implant dentar se instaleaza in doua vizite, cu o pauza intre intre ele de la 1 la 6 luni. In timpul primei vizite, implantul este plasat direct in tesutul osos si etansat ermetic cu o membrana mucoasa.
Dupa aceea, ar trebui sa astepti o anumita perioada de timp pentru ca implantul sa se inradacineze in mod fiabil. Perioada dintre aceste vizite este determinata de chirurgul implantului si depinde de conditiile si starea tesuturilor in care a fost instalat implantul. La sfarsitul acestei perioade, accesul la implant este asigurat prin membrana mucoasa. Acum, este fixata si a doua ei portiune (intraorala). In 1-2 saptamani, mucoasa se vindeca complet in jurul structurii, iar implantul este gata pentru protezare ulterioara.
Implantare imediata
Instalarea imediata se face imediat dupa extractia dintelui. De fapt, principiul acestei proceduri este acelasi ca si pentru implantarea clasica, dar se efectueaza imediat dupa indepartarea dintelui afectat. Avantajul acestei proceduri este economisirea de timp. Nu este nevoie sa astepti pana cand tesutul osos este restaurat dupa extractia dintelui.
Se formeaza si se adapteaza in jurul implantului. Insa, pentru a efectua o astfel de manipulare, este necesar sa existe anumite conditii care sa ofere chirurgului posibilitatea de fixare primara fiabila a implantului si grefarea ulterioara a acestuia. Din pacate, nu este intotdeauna posibil sa se obtina astfel de conditii dupa indepartarea dintelui. Prin urmare, implantarea directa se realizeaza mult mai rar decat cea clasica.
Implantarea dentara moderna permite efectuarea de incarcare imediata pe implantul nou instalat. Adica, coroana artificiala se fixeaza pe implant imediat dupa instalarea acestuia, ceea ce ofera pacientului estetica si functionalitate instantanee.
Astfel, etapele 1 si 2 de implantare si protezare provizorie apar intr-o singura vizita. Incarcarea imediata este posibila atat cu implantarea clasica, cat si cu cea directa. Aceasta tehnica este foarte reusita si comuna astazi si este realizata in principal pe sisteme de implanturi de la producatori de top.
Implant dentar – O solutie sigura si eficienta
Prin urmare, avand tehnologii moderne si experienta vasta, putem spune cu siguranta ca un implant dentar este o solutie sigura si foarte fiabila pentru pacientii de orice varsta si in orice situatie.
Coroanele, care sunt instalate pe un implant (o radacina artificiala in os), reproduc cu exactitate un dinte natural, practic nu difera de acesta si permit pacientului sa mestece complet alimentele. Deoarece instalarea unui implant dentar nu este ieftina, este interesant de stiut cat de mult pot dura structurile implantate.
Durata de viata a unui implant dentar este determinata de marca producatorului; calitatile profesionale ale stomatologului; acuratetea instalarii coroanei; respectarea regulilor de igiena de catre pacient si starea oaselor sale; examinarea preventiva o data pe an. Practic un implant dentar, in functie de producator, poate dura chiar si 30 de ani.