Echipamentele frigorifice comerciale joacă un rol deosebit în magazinele alimentare și supermarketuri. Cu ajutorul lor, produsele alimentare se păstrează nu numai ca aspect, ci și ca gust, în condiții impecabile. Cu ajutorul lor, clienții pot vedea pe deplin ceea ce cumpără, inclusiv alimentele congelate mai de aproape.
Majoritatea tipurilor de produse alimentare au nevoie să fie depozitate la temperaturi mai scăzute decât cele ale mediului ambiant. Așa se împiedică dezvoltarea microorganismelor, uscarea/umezirea mărfurilor și reducerea/creșterea nejustificată a greutății acestora.
Termeni și condiții de depozitare a produselor alimentare perisabile
Condițiile de păstrare a produselor alimentare în magazin depind de proprietățile și de compoziția acestora.
Principalii parametri care afectează modificarea calității produselor sunt:
- umiditatea relativă;
- temperatura aerului;
- ventilația;
- iluminarea;
- disponibilitatea și calitatea ambalajelor și a containerelor;
- respectarea/nerespectarea regulilor de vecinătate a mărfurilor și de stivuire a produselor perisabile.
Iată explicația pentru care ar trebui să cumperi nu numai echipamente de refrigerare comerciale de înaltă calitate, ci și să monitorizezi extrem de atent procesul de funcționare al acestora.
O atenție sporită în ceea ce privește funcționarea echipamentelor nu numai că va prelungi durata lor de viață, ci va permite și ca acestea să funcționeze corect.
Multe echipamente sunt standardizate, motiv pentru care, spre exemplu, rafturile pentru modelele de vitrine frigorifice orizontale sau pentru vitrinele frigorifice verticale pot fi atribuite de multe ori unor echipamente comerciale similare.
Principalele cerințe pentru funcționare ale dotărilor comerciale frigorifice
Daca vrei să operezi corect echipamentele frigorifice comerciale din unitatea ta, atunci trebuie să cunoști câteva reguli destul de simple. La ele trebuie să adere și personalul magazinului, deoarece angajații sunt aceia care le vor folosi direct în mod constant.
Vitrinele frigorifice, de exemplu, trebuie instalate numai în locuri uscate, pe cât posibil răcoroase. De asemenea, nu ar trebui să fie expuse la lumina directă a soarelui, iar condensatorul ar trebui să aibă acces direct la aerul din mediu, care se află în jurul echipamentului de refrigerare.
Reducerea presiunii de condensare va crește capacitatea de răcire și va permite ca utilajul respectiv să lucreze mai eficient, mai economic. Dacă temperatura ambientală este mai mare de +35 grade Celsius, atunci dispozitivul se va opri automat și alimentele vor fi dezghețate, dacă nu este vorba de o variantă de echipament tropicalizat, adică au o funcționare corectă până la o temperatură ambientală de +43 sau chiar +45 grade Celsius.
Există două tipuri de refrigerare în echipamentele frigorifice comerciale: statică și ventilată. Pentru conservarea corectă a alimentelor și băuturilor, este necesar să se înțeleagă ce tip de refrigerare este ideal pentru produsul sau afacerea respectivă și, de asemenea, cum funcționează, deoarece această luare a deciziilor este esențială pentru a garanta cel mai bun raport cost-beneficiu.
Aparatele de încălzire ar trebui să fie situate la doi metri de echipamentele frigorifice comerciale sau chiar mai mult.
Pentru echipamentele de răcire cu unitate frigorifică integrată, este necesar să se asigure accesul în camera mașinilor astfel încât să nu existe probleme de supraîncălzire, dar nici să nu existe pierderi de frig.
Personalul magazinului trebuie să păstreze curățenia, iar unitățile frigorifice trebuie să fie întotdeauna curate la interior, dar și la exterior. Datorită acesteia din urmă, durata de viață a acestora va fi de asemenea prelungită.
Înainte de a utiliza echipamentul pentru prima dată, ar trebui să fie lăsat să acționeze timp de 2 până la 4 ore, astfel încât să se poată încălzi (sau mai degrabă să se răcească). Abia mai apoi ar trebui să se plaseze toate produsele înăuntru.
O atenție deosebită trebuie acordată așezării mărfurilor în echipamentele frigorifice respective. Acestea trebuie dispuse în așa fel încât distanța dintre pereți și produse să fie egală sau mai mare de 10 cm.
Dacă această cerință nu este respectată, va fi afectat regimul de temperatură, fapt care va conduce la defectarea prematură a echipamentului de refrigerare.
Ai nevoie de a afla și alte detalii despre echipamentele frigorifice comerciale? Vrei să comanzi astfel de dotări cu o calitate foarte bună la un preț convenabil?
Intră pe tcromania.com chiar acum!