Diabetul este o afecţiune care se face remarcată din ce în ce mai mult în ultimii ani, atât în rândul adulţilor, cât şi în rândul copiilor. Cu diabetul se poate trăi o viaţă întreagă, în condiţiile în care glicemia este ţinută sub control şi diabeticii respectă indicaţiile medicului care le monitorizează starea de sănătate.
Contrar aşteptărilor, a avea diabet nu înseamnă ca pacienţii trebuie să renunţe la plăcerea gustului, ci sunt şi dulciuri şi chiar dulceţuri, precum dulceata de aronia care pot fi incluse fără teamă în meniul hiperglicemic. Desigur, acestea trebuie consumate în cantităţi moderate, dar pot fi consumate.
Restricţiile alimentare impuse de diabet
Dintre toate variantele de fructe exotice, aronia este fructul recomandat de către medicii specialişti diabetologi şi nutriţionişti persoanelor ce suferă de diabet. Concret, aceasta afecţiune poate fi o provocare pentru pacienţii gurmanzi care se străduiesc să îşi ţină glicemia sub control. Este nevoie de multă autodisciplina şi autocontrol în acest sens, dar şi de autoeducare. Diabetul impune restricţii alimentare la dulciuri şi la prăjituri, la alimente cu zaharuri adăugate şi cereale rafinate, dar şi la consumul de cereale integrale.
Cele mai citite articole
În linii mari, diabeticii vor adopta acelaşi stil de viaţă ca şi cei ce vor să îşi menţină stilul de viaţă sănătos, vor evita alimentele prăjite, alimentele cu adaos de zahăr sau îndulcitori, produse cu cereale integrale, mezelurile şi brânzeturile grase, vor adopta înlocuitori artificiali ai zahărului şi naturali şi vor învăţa ce produse şi fructe sunt recomandate pentru a-şi potoli pofta de dulce.
Ce dulciuri sunt recomandate diabeticilor?
Diabeticii pot consuma “ceva dulce” de poftă, dar nu în cantităţi excesiv de mari. Este bine să opteze pentru fructe proaspete sau coapte în cuptor fără adaos de zaharuri dar şi produse făcute în casa folosind faina integrală, îndulcitori naturali şi gem de aronia ce nu conţine zahăr. Se găsesc pe internet o mulţime de reţete de dulciuri pregătite în casa de către şi pentru diabetici, cum ar fi checul cu mălai şi fructe de pădure, clătitele cu dulceaţă de aronia, waffles cu topping de dulceaţă de aronia, dar şi biscuiţii de casă, negresă fără zahăr cu dulceaţă de aronia şi biscuiţii pentru diabetici cu banane bine coapte.
Totodată, diabeticii îşi pot pregăti singuri în casă şi îngheţată cu lapte 0% grăsime şi topping de dulceaţă de aronia, dar şi diferite prăjituri şi chiar torturi cu un conţinut scăzut de zahăr.
Sucul de aronia – remediu excelent pentru tratarea diabetului
Un excelent remediu de tratarea diabetului, sucul de aronia este recomandat de către specialişti pentru conţinutul ridicat în antocianine, substanţe antioxidante care protejează corpul de efectele nocive ale popularii. Diabetul poate fi combătut prin consumul de fructe de aronia, deoarece acestea au rolul de a regla funcţia pancreatică şi de a trata diabetul de tip 2 şi sindroamele metabolice. Efectele benefice ale acestor fructe previn declanşarea diabetului şi reglează nivelul de zahăr din sânge, ameliorând complicaţiile diabetului şi normalizând nivelul de colagen.