Alegerea mobilierului este foarte importantă pentru amenajarea unui restaurant de succes. Acesta nu trebuie să fie doar practic, estetic și confortabil, el trebuie să reflecte personalitatea și atmosfera din unitatea respectivă. Crearea unei atmosfere nu este întotdeauna ușoară. În acest sens, specialiştii în design interior oferă celor interesaţi, câteva ponturi pentru a facilita tot acest proces.
Ce stil de mobilier să alegi pentru restaurant?
- Care este specificul bucătăriei? Un meniu gourmet, de exemplu, implică un decor bogat și îngrijit. Pentru preparatele mediteraneene, va fi potrivit un decor în culori calde.
- Caracteristicile locaţiei: un tavan cu țevi expuse se potrivește perfect unui stil industrial bazat pe lemn masiv și metal.
- Mobilierul ales va depinde și de tipul de clientelă aşteptat în restaurant.
Elementele care compun întregul trebuie să fie strâns legate şi armonizate pentru o atmosferă de succes. Prin urmare, aspectul mobilierului trebuie să reflecte personalitatea spațiului și să transmită bună dispoziție clienților. Amenajarea unui restaurant necesită un grad mare de atenţie şi de pricepere – decorul trebuie gândit şi personalizat în funcție de cerințele clienţilor.
Dacă se optează pentru un mobilier pentru sali de evenimente, acesta trebuie să atingă gradul dorit de funcţionalitate, dar şi pe cel estetic.
Sfaturi de decorare
O atmosferă, un stil. Da, dar se poate îndrăzni o combinaţie de stiluri, dacă trecerea se va face într-un mod subtil. Un fotoliu Empire într-o sală de mese decorată modern va ieși în evidență, dar nu va interfera cu atmosfera generală a încăperii. Este bine dacă se creează puncte de atractivitate!
Mobilier de design sau confortabil şi funcțional?
Designul este un criteriu important, însă confortul și funcționalitatea mobilierului trebuie să primeze. Aşadar, pentru confort se vor alege scaune restaurant și fotolii pe care clienţii pot sta câteva ore fără niciun disconfort. Confortul este un criteriu cheie pentru fidelizarea clienților.
Apoi, dacă se doreşte un spațiu modular, se alege un mobilier ușor, care se poate muta cu uşurinţă. Dimpotrivă, dacă se doreşte crearea unei camere cu elemente fixe, se poate instala o masă mare din lemn masiv pentru a da caracter camerei. Trebuie găsit un echilibru potrivit între design și funcționalitate, în funcție de nevoi.
Selectarea mobilierului potrivit pentru dimensiunea restaurantului
Dacă este vorba de o locaţie mai mică, se vor alege scaune stivuibile și mese drop-down. De asemenea, se recomandă alegerea unor materiale ușor de curățat, care nu se pătează, pentru a evita urmele care pot fi lăsate. Și dacă mobilierul este mai pretenţios, se pot folosi accesorii pentru a-l proteja.
Alegerea scaunelor
- Pentru o cafenea, de exemplu, se vor alege fotolii sau canapele. Avantajul acestora este că oferă o atmosferă caldă și confortabilă.
- Dacă restaurantul deţine o bucătărie de ultimă generație, se vor alege materiale rafinate. Catifeaua este o alegere excelentă pentru a oferi atât eleganță, cât și intimitate.
- Clienții vor rămâne la masă pentru o lungă perioadă de timp, iar scaunele confortabile cu spătar sunt esențiale.
- Pentru baruri, fast-food sau zone de gustări, spătarul la scaun nu este necesar. Ca şi materiale, se poate opta pentru piele și metal, pentru o atmosferă mai industrială.
În concluzie
Cu puţină cunoaştere şi atenţie, se poate crea un spațiu funcțional şi o atmosferă specială, care să satisfacă atât sarcinile afacerii, cât și cerinţele consumatorului.