Sportul este benefic pentru starea de sănătate a organismului. Însă, pentru a te bucura de cât mai multe dintre avantajele acestuia, este important să îl practici în mod corect și să ai grijă de organismul tău. Chiar dacă are multiple beneficii, practicarea exercițiilor fizice reprezintă un efort pentru corpul tău și, de aceea, este important să faci schimbările potrivite în stilul tău de viață pentru a asigura recuperarea optimă după antrenamente.
Hidratează-te corespunzător
Consumul de apă este esențial atât înainte, în timpul, dar și după efectuarea exercițiilor fizice. În timpul antrenamentului, mușchii tăi generează căldură care este eliminată prin intermediul transpirației, ceea ce duce la deshidratare. Bea multă apă sau apă infuzată cu fructe sau legume. Evită băuturile carbogazoase, pentru că acestea conțin cantități crescute de zahăr. Dacă faci un sport de performanță și practici multe ore în fiecare zi, poți opta chiar și pentru săruri de hidratare, care îți suplimentează nivelul de electroliți (sodiu, potasiu).
Adoptă o dietă echilibrată
Alimentația reprezintă principala modalitate prin care îți pot lua nutrienții necesari pentru menținerea unei sănătăți optime, dar și pentru a-i putea permite organismului să facă efort fizic. Include în dietă alimente cât mai puțin procesate, care să cuprindă toți nutrienții de care ai nevoie:
- proteine (pește, ouă, lactate, leguminoase);
- lipide (pește, avocado, oleaginoase);
- carbohidrați (cereale integrale);
- vitamine (fructe, legume crude);
- minerale (fructe, legume crude, lactate).
De asemenea, asigură-te că ai un aport caloric adecvat. Dacă îți dorești să slăbești, poți consuma mai puține calorii, dar consultă înainte medicul nutriționist.
Ia suplimente alimentare
În unele situații, alimentația nu este suficientă pentru a-ți oferi toți nutrienții de care ai nevoie. Însă, poți alege unele suplimente alimentare care să compenseze deficitul sau care să îți susțină organismul în timpul efortului fizic. Printre cele mai utilizate suplimente, se află cele care conțin l-arginina, creatină, acizi grași omega, proteine. Consultă medicul și află ce suplimente sunt potrivite pentru tine.
Odihnește-te
Odihna reprezintă o perioadă în care organismul se reface. Perioadele de odihnă pot include intervalele de timp în care faci o pauză de la activitățile sportive. Este important să te recuperezi între antrenamente, pentru a preveni accidentările, precum întinderile musculare, luxațiile sau entorsele.
De asemenea, asigură-te că îți faci un program de somn pe care îl respecți. În timpul somnului, întregul organism se recuperează, iar mușchii devin mai puternici pentru a putea realiza efortul din timpul antrenamentului. Creează un mediu potrivit pentru un somn odihnitor și acordă atenție următoarelor lucruri:
- evită folosirea electronicelor înainte de somn cu minimum o oră;
- îndepărtează sursele de lumină din cameră;
- aerisește încăperea;
- alege o saltea și perne care să susțină coloana vertebrală.
Alege echipamentul potrivit
Indiferent de sportul practicat este important să porți echipamentul adecvat. Chiar dacă faci exerciții acasă, alege să porți haine lejere, care să permită pielii să respire și încălțăminte adecvată. Optează pentru încălțări comode, care să îți susțină articulația gleznei și care să reducă impactul exercițiilor resimțite de către articulații.
Rolul echipamentului de sport este de a preveni accidentările. Întreabă un antrenor care sunt cele mai potrivite piese de echipament pentru sportul pe care îl practici. Achiziționează doar articole care corespund mărimii tale și care sunt comode. Piesele care îți vor crea disconfort, cel mai probabil nu le vei purta.
Rezultatele sportului pot fi observate după câteva săptămâni. Pe termen lung, exercițiile susțin buna funcționare a organismului și promovează sănătatea. Însă, este important să știi cum să îți protejezi corpul de accidentări și cum îl poți ajuta să se recupereze adecvat după fiecare antrenament. Adoptă sfaturile incluse în acest articol, dar cere și părerea unui specialist. Acesta îți poate oferi indicații personalizate și explica neclaritățile pe care le ai. Mergi la medic și la un antrenor personal și descoperă ce acțiuni sunt potrivite pentru tine.
Sursa foto: Freepik