Gamingul presupune o infrastructură pe măsură, care să corespundă specificaţiilor tehnice ale producătorilor de jocuri pentru o experienţă optimă. Dacă eşti o persoană mobilă şi preferi portabilitatea atunci când vine vorba de jocuri, soluţia este să investeşti într-un laptop configurat special pentru gaming. Iată câteva recomandări în acest demers:
Urmăreşte specificaţiile jocurilor
Ce înseamnă gamingul pentru tine? Dacă te limitezi la a rula cele mai noi şi populare jocuri este suficient să urmăreşti cerinţele minime recomandate de producători în materie de hardware şi software. Dacă vrei să ai parte de cea mai bună experienţă, fără lag şi restartări ale sistemului, chiar şi în condiţii de streaming online, va trebui să alegi din gama de laptopuri de gaming de ultimă generaţie.
În general vei avea nevoie de un laptop cu cel puţin o placă video dedicată, un procesor quad-core şi peste 8 GB de RAM.
Capacitatea de stocare
Majoritatea laptopurilor pentru gaming au instalat un SSD sau o combinaţie între SSD şi HDD. SSD este mult mai rapid în rularea aplicaţiilor, în timp ce HDD ajută la stocarea fişierelor.
Compatibilitatea celor două componente de stocare este perfectă. SSD-urile sunt limitate din punct de vedere al capacităţii, dar foarte rapide, în timp ce un HDD poate înmagazina o cantitate uriaşă de informaţii, dar pe care o rulează lent.
Numărul de porturi pentru periferice
De cele mai multe ori, laptopul nu este suficient pentru a oferi cea mai bună experienţă în materie de gaming. Dacă eşti utilizator de periferice dedicate cum sunt mouse-ul pentru jocuri, căştile, controllerele, volanul sau monitoarele externe, asigură-te că fiecare va avea un port dedicat pentru a fi conectat.
Chiar dacă laptopul este inima jocului, pentru gamingul perfect este nevoie de o serie de auxiliare.
Rata de reîmprospătare a ecranului
Un alt criteriu esenţial în alegerea laptopului potrivit pentru gaming este coeficientul ratei de reîmprospătare a ecranului, în engleză refresh rate. Aceasta este măsurată în herţi (Hz) şi determină de câte ori pe secundă este reîmprospătată imaginea de pe ecran.
O rată de refresh mai mare înseamnă că imaginea se reîmprospătează mai des, aşadar vei avea parte de un joc mai fluid. Pentru gaming se recomandă o rată de cel puţin 60 Hz. Dacă eşti în căutarea celei mai bune experienţe în timpul jocurilor ar trebui să optezi pentru un laptop cu o rată peste 144 Hz.
Stabileşte un buget clar
Oferta de laptopuri pentru gaming acoperă orice nevoi, gusturi şi bugete. Pentru a alege modelul care ţi se potriveşte trebuie să stabileşti anumite priorităţi. Întrucât preţul reprezintă un criteriu important pentru majoritatea achiziţiilor, un prim punct de plecare în căutarea produsului perfect este stabilirea unui buget.
Pornind de la pragul maxim pe care ţi-l permiţi vei putea restrânge aria căutărilor. Când vine vorba de componente electronice, preţul de vânzare reflectă tehnologia utilizată în procesul de fabricaţie, calitatea pieselor şi notorietatea brandului reprezentat. Alegerea unei alternative ieftine doar pentru a te încadra într-un anumit buget nu înseamnă neapărat o economie. Dimpotrivă, poţi risca să pierzi sume importante cu reparaţii ulterioare.
Cel mai înţelept este să alegi o configuraţie de calitate pe care ţi-o permiţi şi să cauţi cel mai bun preţ din piaţă. Astfel vei avea parte de un raport corect între costul plătit şi experienţa pe care ţi-o oferă produsul.
Alegerea laptopului potrivit pentru gaming poate fi o sarcină dificilă dacă urmăreşti toate ofertele disponibile în piaţa de profil. Restrânge aria căutărilor în funcţie de tipul de jocuri pe care îl doreşti şi stabileşte cel mai bun raport între preţ şi calitate pentru a te bucura de experienţa jocurilor preferate.