Băutura caldă, populară în sezonul rece, ceaiul este apreciat și vara, când poate fi servit rece. Studiile au arătat că un consum regulat de ceai aduce beneficii majore organismului. Arta preparării și servirii ceaiului este deosebită, savoarea și aromele sunt întrecute doar de efectele terapeutice și medicinale.
Din vremuri străvechi, consumul de ceai a reprezentat un obicei sănătos, dar și o formă de socializare. Credința că prin consumul regulat de ceai se aduc numeroase beneficii pentru sănătate, a fost demonstrată de specialiști, studiile publicate în ultimii ani fiind reprezentative în acest sens.
Ceaiul, cultivat din cele mai vechi timpuri, a fost utilizat în scop medicinal, iar beneficiile sale sunt studiate și în prezent, multe fiind încă insuficient documentate sau studiile nu au putut fi considerate relevante pentru a fi publicate în literatura de specialitate.
Benefic pentru sistemul digestiv
Există mai multe tipuri de ceaiuri pe care le poți consuma în anumite condiții, pentru a profita de pe urma eficienței lor. Ceaiul de mentă te ajută atunci când ai probleme digestive. Știai deja acest lucru. Dar ai aflat că ceaiul de ghimbir îți poate fi de ajutor atunci când ai senzație de greață?
Ceaiul verde, pe care îl poți folosi ca substitut pentru cafea te ajută să îți menții greutatea optimă, pentru că acționează asupra depozitelor de grăsime, fiind un antioxidant puternic, care contribuie și la o bună digestie.
Poți găsi și alte produse cu efecte asemănătoare în gama de ceaiuri de pe drmax.ro, de unde ai ocazia să alegi variantele potrivite pentru tine.
Energizant natural
Ceaiul verde are efectul cofeinei existente în cafea. Acțiunea sa stimulantă asupra creierului, dacă este consumat regulat, crește capacitatea de concentrare și nivelul de energie, putând conferi chiar și un alt avantaj major, asupra organismului, prin reducerea nivelului de stres.
Întărirea sistemului imunitar
Ceaiul verde, dar și cel alb au acțiuni multiple asupra organismului uman. Printre acestea se numără și întărirea sistemului imunitar, totul fiind posibil la un consum regulat de ceai.
Mai sunt și alte varietăți ale ceaiurilor naturale care conferă corpului stimularea sistemului imunitar, alături de alte avantaje.
Hidratarea optimă a organismului
Cele mai citite articole
Dacă cafeaua are efect diuretic și favorizează deshidratarea, ceaiurile din plante au exact efectul opus. Hidratarea optimă este importantă atât în sezonul cald, cât și în cel rece, așadar consumul de ceai poate suplini cantitatea de apă necesară zilnic, corpului, pentru buna funcționare și pentru realizarea în parametri optimi a proceselor metabolice.
Efecte calmante
Ceaiul de sunătoare, cel de mușețel, ceaiul de floarea pasiunii sunt doar câteva dintre plantele care te vor ajuta să te calmezi, să te relaxezi și să dormi liniștit. Disconfortul fizic, tensiunea musculară, nervozitatea și stresul pot să dispară dacă îți faci un obicei din a consuma aceste ceaiuri, periodic.
În plus, anxietatea poate fi combătută sau cel puțin redusă cu ajutorul ceaiurilor cu efect calmant.
Protecție împotriva bolilor cardiovasculare
Efectele benefice ale consumului regulat de ceai se extind și asupra sistemului cardiovascular. Bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și alte afecțiuni la nivelul circulației sangvine pot fi prevenite prin consumul de ceaiuri cu antioxidanți.
Unele studii au arătat că persoanele care au băut regulat ceaiuri din plante naturale au înregistrat un risc mai mic de a dezvolta atac cerebral sau infarct.
Ajutor pentru sănătatea dentară
Ceaiurile naturale nu atacă smalțul dinților, așa cum face cafeaua, și ajută dantura prin faptul că nu favorizează apariția și dezvoltarea cariilor. Consumul de ceai duce la schimbarea pH-ului la nivelul gurii, iar acest lucru împiedică formarea cariilor.
Atenție: consumul regulat de ceaiuri naturale nu conferă protecție împotriva unor boli care pot să apară pe fondul factorilor genetici sau al altor probleme de sănătate. Nu există suficiente studii care să demonstreze că ceaiurile protejează împotriva bolilor și reduc riscurile de apariție pentru acestea. Totodată, efectele și acțiunile ceaiurilor pot fi diferite de la un organism la altul.
Consumul de ceai regulat nu reprezintă un risc pentru organism, efectele sale benefice și avantajele sunt numeroase. Singura problemă ar fi legată de ceaiul foarte fierbinte care nu este indicat să fie băut decât când s-a mai răcit puțin. Alege produsele care îți plac, schimbă gusturi și testează arome variate, pentru că o ceașcă de ceai pe zi îți asigură buna dispoziție.
Surse de informare:
- Types of Teas and Their Health Benefits – https://www.webmd.com/diet/features/tea-types-and-their-health-benefits
- Drinking tea may improve your health — here’s what to try – https://www.today.com/series/one-small-thing/top-10-health-benefits-drinking-tea-t81111
- Tea – https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/tea/
- Tea and Health: Studies in Humans – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4055352/