Exista o multime de cauze care pot avea rol in ceea ce priveste infertilitatea la barbati. Printre acestea se afla unele modificari la nivelul structurii si functiilor sistemului reproducator sau unii factori de mediu. [1] Pentru a putea stabili optiunile de tratament adecvat, identificarea cauzei infertilitatii barbatilui este foarte importanta.
Varicocel
Una dintre cauzele generale ale infertilitatii masculine consta in varicocel. Aceasta reprezinta o afectiune dobandita ce se afla in sfera uro-genitala si care si se caracterizeaza prin dilatarea vaselor testiculare si afecteaza circa 10% dintre barbatii a caror varsta este intre 15 si 35 de ani. [2] O operatie varicocel sau o embolizare sunt cele doua optiuni de tratament pentru aceasta afectiune.
Alte afectiuni uro-genitale asociate cu infertilitatea la barbati sunt si:
- malformatii ale epididimului, epidimita;
- disfunctii din punct de vedere structural si functional la nivelul ductelor ejaculatorii;
- ejacularea retrograda;
- vasele deferente care sunt obstructionate sau anomalii ale acestora.
Unele infectii
Infertilitatea poate reprezenta o complicatie a unor infectii. Cel mai adesea, infectiile implicate sunt Treponema pallidum (sifilis), Chlamydia sp., Mycoplasma sp., Gonococcus sp.
Tulburari de natura sexuala
Alte cauze generale ale infertilitatii masculine pot fi si unele tulburari de natura sexuala. Iata cateva exemple de astfel de tulburari: disfunctia erectila, ejacularea precoce, anejacularea (cunoscuta si ca lipsa ejacularii).
Afectiuni de ordin genetic
Una dintre cauzele generale ce poate duce la infertilitatea masculina consta in anomalii de tip genetic. Diagnosticarea lor depinde de caz: atunci cand barbatul prezinta simptome clare, aceasta se stabileste rapid, dar sunt si situatii in care reprezinta o provocare pentru medici sa identifice cauza. [3] De regula, afectiunile genetice corelate cu infertilitatea sunt: fibroza chistica, microdeletii la nivelul cromozomului Y, sindroame precum Klinefelter, Young, Kallmann, cel al celulelor Sertoli.
Afectiuni de tip endocrin
Un rol important in aparitia infertilitatii o au si unele afectiuni endocrine, printre care se afla sindromul Cushing, deficienta hormonului eliberator al gonadotropinelor (GnRH), hipertiroidismul, hipogonadismul, hiperprolactinemia.
Neoplazii
Cele mai citite articole
Acestea reprezinta tesuturi care prezinta dezvoltari anormale si in exces (tumori). Infertilitatea poate aparea in contextul schimbarilor profilului hormonal sau in diverse anomalii care se pot produce odata cu dezvoltarea tumorilor. Unele dintre neoplaziile comune care pot duce la infertilitate masculina sunt tumorile la nivelul testiculelor, cele ale glandei hipofize, cele dezvoltate in glandele suprarenale, craniofaringiomul. [3]
Afectiuni de fond
Alte afectiuni care pot fi implicate in infertilitatea masculina sunt prezenta anticorpilor antispermatozoizi, histiocitoza Langerhans, hemocromatoza, sarcoidoza, hemosideroza.
Factori de risc
Riscul de a deveni infertili este mai crescut la barbatii care au peste 40 de ani, la fumatori, la cei care consuma alcool, la cei care se confrunta cu obezitatea. Alti factori de risc sunt si:
- unele medicamente, precum steroizii;
- cazuri de infertilitate sau de afectiuni uro-genitale in istoricul familial;
- dieta nesanatoasa, ce predispune la deficiente nutritionale;
- expunerea la radiatii si substante toxice;
- expunerea la estrogen sau la substituenti ai acestuia.
Unii barbati care se confrunta cu infertilitatea sunt asimptomatici. De regula, acestia sunt diagnosticati atunci cand cuplul din care fac parte nu reuseste sa obtina o sarcina in conditii firesti, dupa incercari repetate. [1] Alti barbati manifesta urmatoarele simptome asociate cu infertilitatea: prezenta durerii sau a disconfortului in zona testiculelor, a ganglionilor in regiunea inghinala, edemul scrotal, ginecomastia, scaderea libidoului, o disfunctie de natura erectila.
Surse de referinta:
1. Seladi-Schulman, Jill. “All You Need to Know about Infertility.” Healthline, Healthline Media, 4 Feb. 2019, www.healthline.com/health/infertility, accesat la 1 februarie 2023;
2. “Varicoceles.” Varicoceles: Symptoms, Diagnosis & Treatment – Urology Care Foundation, www.urologyhealth.org/urology-a-z/v/varicoceles, accesat la 1 februarie 2023;
3. “Male Infertility.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 28 Dec. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/male-infertility/symptoms-causes/syc-20374773, accesat la 1 februarie 2023.