O baterie auto ieftină reprezintă o investiţie necesară pentru orice autoturism, atât pentru modelele noi, cât şi pentru autoturismele achiziţionate în regim second hand. Bateria maşinii este piesa fără de care aceasta nu funcţionează, acumulatorul având în general o durată de viaţă de 3 ani de zile, dar poate fi mai mare sau mai mică, în funcţie de cum este întreţinută.
Bateria maşinii este acea piesă esenţială, acel acumulator cu încărcare rapidă ce oferă curent pentru pornire, aprindere şi iluminare. Principalul scop al acumulatorului este acela de a porni motorul vehiculului, după pornire, curentul fiind asigurat de alternatorul angrenat de curea. În cazul unei baterii noi, pornirea motorului consuma sub 3% din capacitatea bateriei. Aşadar, dacă motorul nu porneşte, este posibil să fie necesară înlocuirea bateriei auto.
Cum ştii că bateria a murit şi ce trebuie să faci în această situaţie?
De multe ori, conducătorii auto şi proprietarii maşinilor se confruntă cu situaţii jenante şi care le strică toate planurile, situaţii în care bateria “moare”, maşina nu porneşte, mai ales la temperaturi foarte scăzute. În această situaţie, poate fi necesară schimbarea acumulatorului auto cu unul nou. În fond, bateria auto nu este făcută să ţină o viaţă întreagă, ci doar câţiva ani.
Când bateria “moare” după 3-5 ani de folosire, suprafaţă cu care au fost tratate plăcile de plumb cu dioxid de plumb dispare. Sulfatul de plumb nu se mai poate transforma la încărcare în dioxid şi curentul nu mai poate fi înmagazinat. Cert este că bateria nu mai poate fi folosită şi necesită înlocuire.
Cele mai citite articole
În această situaţie, mulţi conducători auto considera că, dacă aleg să pună un redresor pe o baterie moartă, rezolva această situaţie şi o vor readuce la viaţă. Însă redresorul nu este un mijloc de reînnoire a bateriei, ci un mijloc de reîncărcare temporară. Redresorul poate să readucă la viaţa o baterie bună, cu toate componentele active, dar care s-au descărcat accidental din cauză că proprietarii maşinii au uitat farurile aprinse sau dacă există consumatori suplimentari la bord.
Dacă bateria nu mai porneşte din cauză că este prea veche şi plăcile de plumb din interior nu mai produc reacţie chimică cu soluţia de electroliză, atunci redresorul nu mai rezolvă nimic.
Care este durata de viaţă a unei baterii auto şi ce trebuie să facă utilizatorii cu această după ce s-a golit?
Bateriile auto au o durată de viaţă mai mare sau mai mică, însă niciodată nu depăşeşte 6 ani. În mod normal, un acumulator ieftin şi bun va ţine 3 ani cel puţin, fără probleme, însă se poate că bateria să reziste şi 5 ani pe maşină. Orice baterie care ţine peste 5 ani fără a pune probleme poate fi considerată o baterie de calitate înaltă.
După ce bateria s-a golit şi trebuie schimbată, proprietarii trebuie să ia cea mai bună decizie în acest sens, ţinând cont de recomandările specialiştilor şi să o ducă la schimb în centrele specializate. Bateriile auto pot polua pânza freatică şi solul cu sulfat de plumb şi pot determina dezechilibre în natură.