O problemă extrem de serioasă, dar care poate fi ușor trecută cu vederea în ziua de astăzi din cauza a diferite motive, este reprezentată de bolile cu transmitere sexuală. Fie din cauza rușinii sau a lipsei de informare, multe persoane pot evita să discute acest subiect și, astfel, aceste boli se răspândesc mai rapid.
Ce poți face pentru a evita astfel de neplăceri? Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont în orice moment.
1. Informează-te
Un prim pas pentru a stopa sau a ține sub control bolile cu transmitere sexuală este informarea1. Discută cu medicul tău despre cele mai întâlnite infecții de această natură, despre felul în care se manifestă și despre opțiunile de tratament. Astfel, oricând observi un simptom, poți lua măsurile necesare.
2. Testează-te
Un următor pas extrem de important este testarea1. Aceasta ar trebui realizată periodic, fie la sfatul medicului, fie dacă dorești să afli care este starea ta de sănătate. Astfel, în cazul în care descoperi o problemă, vei putea să urmezi un tratament și îți vei putea informa partenerii. Aceasta din urmă reprezintă un lucru esențial în prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală.
3. Limitează numărul de parteneri
Cea mai bună modalitate de a evita o astfel de infecție este abstinența. Pentru că această posibilitate este rareori o opțiune, ar trebui în schimb să încerci să îți limitezi numărul de parteneri. Cu cât acesta este mai mic, cu atât șansele de a suferi o astfel de infecție scad.
Cele mai citite articole
Însă, nu uita cât de important este să fiți sinceri și să discutați deschis despre astfel de probleme. Un partener constant, care are confirmarea că nu suferă de asemenea afecțiuni, reprezintă cel mai bun mod de a te proteja. Mergeți împreună să vă testați și urmați un tratament, dacă este nevoie. În cazul în care unul dintre voi suferă deja de o infecție cu transmitere sexuală, va trebui să îl informeze pe celălalt și, împreună, să luați cea mai bună decizie.
4. Vaccinează-te
Vaccinurile reprezintă modalități sigure de a preveni infecția cu virusul papiloma uman (HPV) sau cu cel al hepatitei B1. De obicei, aceste vaccinuri se realizează în copilărie sau adolescență. Dacă nu ai fost vaccinat împotriva hepatitei B, discută cu medicul tău despre posibilitatea de a te vaccina acum.
În cazul HPV, vaccinul se realizează de obicei în perioada adolescenței, până la vârsta de 26 de ani1. Totuși, este posibil ca, la sfatul medicului, unii adulți cu vârsta de până la 45 de ani să poată fi vaccinați. Însă, în general, vaccinarea la această vârstă nu are același efect, deoarece multe persoane au fost deja expuse la acest virus.1
5. Folosește protecție
Folosește întotdeauna prezervativul, în special dacă ai un partener nou. Pe lângă limitarea numărului de parteneri și discuția cu aceștia despre potențiale infecții, această metodă este esențială pentru evitarea contractării unor boli cu transmitere sexuală. Vezi aici gama de produse Durex și alege tipul de prezervative care ți se potrivește.
Bolile cu transmitere sexuală pot fi un subiect delicat, însă este foarte important să nu fie evitat. Ele reprezintă o problemă destul de răspândită, așa că este necesar să contribuim la limitarea lor printr-un comportament responsabil. Protejează-te, discută în mod deschis cu partenerul tău despre orice fel de probleme și cere sfatul medicului cu privire la testare și tratament.
Surse:
- “Prevention – STD Information from CDC.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, www.cdc.gov/std/prevention/default.htm. Published March 23, 2022. Accessed January 12, 2023.