Iaurtul, un produs lactat bogat în nutrienți și probiotice benefice pentru sănătate, cunoscut ca atare de peste 5.000 de ani, a devenit un ingredient versatil des folosit în bucătăria modernă.
A început prin a fi consumat simplu sau cu adaos de miere și fructe, iar astăzi el este folosit pentru a da gust preparatelor culinare și a îmbogăți aromele, precum și ca înlocuitor mai sănătos al altor produse lactate.
Îți propunem, în continuare, cinci moduri de a-l folosi în diverse preparate, astfel încât să te bucuri de beneficiile pe care le aduce sănătății, dar și de textura cremoasă pe care o adaugă mâncărurilor.
- În marinadele pentru carne
Deși bucătăriile orientale sunt cele care folosesc cel mai des iaurtul pentru a marina piesele de carne pentru cuptor sau grătar, metoda a fost preluată și de alte culturi culinare care o folosesc cu rezultate remarcabile.
Datorită acidității sale medii, iaurtul este folosit pe meleagurile europene în special pentru fragezirea carnii de curcan sau de miel căreia îi dă o suculență deosebită și o savoare specială.
Cel mai bun tip de iaurt pentru marinade este cel natural. Poți folosi iaurt grecesc sau iaurt simplu, evitându-l pe cel îndulcit sau cu arome, deoarece acestea pot afecta gustul final al cărnii.
În mod similar, poți folosi iaurtul și pentru a marina legumele pentru grătar.
- În sosuri și dressinguri
Iaurtul, în special cel grecesc, poate fi folosit cu succes ca substitut sănătos pentru smântână care este mult mai bogată în calorii.
Adaugă-l la sosurile pentru paste pentru a le da o textură cremoasă și o notă acidulată, folosește-l pentru a garnisi ardeii umpluți, sărmăluțele în foi de viță și ciorbele consistente ca bază pentru dipurile care însoțesc diverse legume, bucățele de carne și chipsuri sau în salate, amestecat cu ierburi aromatice și condimente.
- În rețeta de maioneză dietetică
Cele mai citite articole
Deși pare greu de crezut, iaurtul poate fi ingredientul principal al unei maioneze ușoare fără multe calorii, ideală pentru zilele de vară.
Rețeta este simplă, rapidă, bogată în proteine, are o consistență cremoasă și un gust cu nimic deosebit de cel al maionezei clasice, chiar dacă nu se folosește deloc ulei.
Tot ce ai de făcut este să pui într-un blender patru ouă fierte mediu, cu gălbenușul încă moale la mijloc, decojite și tăiate în jumătăți, peste care adaugi patru lingurițe rase de muștar simplu, pentru aciditate, 300 g de iaurt grecesc, sare și piper alb. Totul se mixează până când se obține o compoziție fină și cremoasă.
Această maioneză dietetică nu se deosebește cu nimic de cea clasică și poate fi folosită în același mod.
- În rețetele de înghețată
Înghețata de iaurt este un deliciu foarte cunoscut de cei care au călătorit pe meleagurile Greciei. Ușoară și răcoritoare, simplu de preparat din doar câteva ingrediente, este deliciul zilelor de vară toride.
Tot ceea ce îți trebuie sunt fructele preferate, iaurt grecesc gras de calitate și câteva linguri de miere care vor face înghețata mai ușor de servit, dar care pot fi înlocuite cu îndulcitorul preferat.
- În rețetele de deserturi
Iaurtul, în special cel grecesc, amestecat cu miere și garnisit cu nucă sau fistic, este deja unul dintre deserturile favorite balcanice. Îl poți folosi însă și la pregătirea altor prăjituri și preparate dulci fie ca înlocuitor al untului și smântânii, fie ca ingredient principal.
El poate înlocui laptele în rețetele de chec sau prăjituri la cuptor, în parfeurile cu fructe și granola, poate fi folosit ca umplutură sau glazură pentru tartele sau sărățelele cu fructe și ca bază în smoothie-uri sau cheesecake-uri.
Prin adăugarea iaurtului în rețetele culinare, îmbunătățim nu doar gustul și textura preparatelor, ci și aportul nutritiv. Cu un conținut bogat de proteine, calciu și probiotice, iaurtul aduce beneficii sănătății noastre, contribuind la întărirea sistemului imunitar și la menținerea unei flore intestinale echilibrate.
Sursa foto: Shutterstock